Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Aanplant & verzorging

Prijs

Aanplant & verzorging

Het goed verzorgen van de tuin zorgt ervoor dat je langer van je planten en bomen kunt genieten. Door goed water te geven, op tijd te bemesten en snoeien en af en toe het onkruid uit de tuin weg te halen blijft de tuin netjes en overzichtelijk. Houd je planten en bomen op deze manier gezond en bescherm ze ook vooral tegen vorst in de winter. Goed verzorgde planten en bomen hebben namelijk minder snel last van plagen en ziektes. Lees verder voor tips over de juiste aanplanting en verzorging van je bomen en struiken.

Lees meer

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Bomen planten

Het planten en verzorgen van bomen is helemaal niet moeilijk. Door bomen op de juiste manier te planten en te verzorgen, zorg je ervoor dat deze sterk blijven en op een mooie manier groeien. 

De meeste bomen van Florabomen zijn in een pot gekweekt. Hierdoor kunnen de bomen het hele jaar door geplant worden. De beste tijd om bomen te planten is echter in het voorjaar (maart en april) of in het najaar (oktober en november). De boom heeft dan (nog) geen bladeren en kan zijn energie volledig richten op het groeien van de stam en wortels, in plaats van op de ontwikkeling van bladeren en bloemen. Plaats bij de boom twee boompalen voor een goede versteviging van de stam en wortels. 

Er zijn echter een paar uitzonderingen op de tijd dat je de bomen het beste kunt planten. We raden namelijk niet aan om de bomen in een té natte grond te planten, bijvoorbeeld nadat het hard geregend heeft. Ook raden we af om bomen te planten wanneer er sneeuw ligt of de grond bevroren is. De grond is dan namelijk te hard en daardoor kunnen de wortels niet goed groeien of sterven ze af door de kou. 

Bomen verzorgen

In de eerste jaren na aanplanting hebben bomen meer verzorging nodig dan de jaren erna. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om de boom de eerste drie jaren regelmatig water te geven in droge periodes. De boom kan namelijk nog niet goed zelf water opnemen. 

Ook het bemesten van jonge bomen is belangrijk. Tijdens het aanplanten van de boom kun je de grond mengen met een beetje voeding zoals bemeste tuinaarde, verteerde stalmest of koemestkorrels. Voeg niet zomaar NPK-kunstmeststoffen toe want dit kan leiden tot onbalans in de grond.

Wanneer je de boom hebt aangeplant is het aan te raden om te snoeien als er nog geen blad aan de boom zit. Ook gebroken en beschadigde takken moeten worden verwijderd. Sla daarom de directe snoei niet over. Wacht bij vorstgevoelige planten tot na de vorstperiode voordat je gaat snoeien. Dit om taksterfte te voorkomen.

Struiken planten

Net als bomen kunnen struiken het beste in de rust worden geplant. Dit hangt echter af van de weersomstandigheden. Ook struiken kun je namelijk beter niet in een al te natte of bevroren grond planten. Voordat je de struiken gaat planten kun je de kluit het beste een minuutje in een emmer met water laten weken. Plant daarna de struik zo snel mogelijk in de grond. 

Graaf een ruime kuil waar de kluit makkelijk in past. Meng daarna de uitgegraven grond met een beetje bodemverbeteraar of compost. Zet de struik in het gat en doe de grond erbij. Druk als laatste de grond goed aan en geef de struik water. Plant je een grote struik? Dan is het handig om de struik te verstevigen met boompalen. Hierdoor krijgt de struik de kans om goed te wortelen. 

Struiken verzorgen

Er zijn veel verschillende soorten struiken die allemaal een andere verzorging nodig hebben. Zo houdt de wisteria bijvoorbeeld van een beetje kalk eens per jaar en heeft de roos speciale rozenmest nodig. 

In het voorjaar kun je bomen, struiken en andere planten een beetje mest voor de siertuin of organische meststof geven. Rozen kun je in de zomer nog een extra laagje organische rozenmest geven. In het najaar voed je je planten door de grond te bedekken met een mulchlaag van compost.

Daarnaast moeten de meeste struiken minimaal een keer per jaar gesnoeid worden. Afhankelijk van de soort struik, snoei je na de bloei. Wanneer je de struik twee keer per jaar wilt snoeien doe je dit na de bloei en aan het einde van de winter of begin van het voorjaar, na de vorstperiode. 

Snoei de tak vlak boven de knop af want anders zal de tak daarboven afsterven. Snoei maximaal een derde van de tak weg. Als je de plant wilt vernieuwen kun je deze het beste tot ongeveer een halve meter boven de grond terugsnoeien. 

Lees meer

Menu