Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Eikenbomen (Quercus)

Totale hoogte

Prijs

Eikenbomen (Quercus)

  De eikenboom is een van de meest bekende en geliefde bomen in Nederland. Deze majestueuze boom kan wel 40 meter hoog worden en heeft een imposante kroon die soms wel 30 meter breed kan zijn. De eikenboom is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een belangrijke functie in ons ecosysteem.

  Lees meer

  Toont alle 6 resultaten

  Kenmerken van de Eikenboom

  De eikenboom behoort tot de familie van de Fagaceae en is een loofboom. De boom heeft een dikke stam met een ruwe schors die grijsbruin van kleur is. De bladeren van de eikenboom zijn groot en hebben een kenmerkende vorm met diepe insnijdingen. In de herfst verkleuren de bladeren naar geelbruin en vallen ze af.
  De eikenboom bloeit in het voorjaar met onopvallende bloemen die in katjes aan de takken hangen. Na de bloei ontstaan er eikels aan de boom. Deze eikels zijn een belangrijke voedselbron voor dieren zoals eekhoorns, vogels en wilde zwijnen.

  Functie van de Eikenboom

  De eikenboom heeft een belangrijke functie in ons ecosysteem. Zo biedt de boom beschutting en nestgelegenheid voor vogels en andere dieren. Daarnaast zorgt de eikenboom voor zuurstofproductie en luchtzuivering.
  Ook heeft de eikenboom een historische waarde. In Nederland zijn er veel oude eikenbomen te vinden die al honderden jaren oud zijn. Deze bomen hebben vaak een bijzondere geschiedenis en worden daarom beschermd.

  Soorten Eikenbomen

  Er zijn verschillende soorten eikenbomen te vinden in Nederland. De meest bekende soorten zijn de zomereik en de wintereik. De zomereik is een snelgroeiende boom die vooral te vinden is op droge grond. De wintereik groeit langzamer en heeft meer vochtige grond nodig.
  Naast deze twee soorten zijn er nog andere soorten eikenbomen te vinden, zoals de moeraseik en de steeneik. Elke soort heeft zijn eigen kenmerken en groeiomstandigheden.

  Kurkeik

  De kurkeik is een zeer bijzondere boom met een opvallende, diep gegroefde bast met kurklijsten. Naast deze unieke bast heeft de boom nog meer opmerkelijke eigenschappen. Zo heeft de kurkeik een grillige groeiwijze en kan deze zijn bladeren behouden tijdens zachte winters.
  De kurkeik, ook bekend als Quercus suber, is oorspronkelijk afkomstig uit gebieden rondom de Middellandse Zee en is daarmee een mediterrane boom. De kurkeik kan kortstondig temperaturen tot -16 graden Celsius verdragen en gedijt het best op een beschutte plek.
  De kurk van deze eikenboom wordt voor diverse doeleinden gebruikt, waaronder wijnfleskurken, schoeisel en bouwmateriaal voor binnenshuis. Wanneer de kurkachtige bast van de boom wordt verwijderd, komt er een rood-roze bast tevoorschijn.
  Het blad van de Quercus suber is donkergroen van kleur. Hoewel deze groenblijvende eik zijn bladeren kan verliezen tijdens strenge winters, zal de boom in het voorjaar weer uitlopen met nieuw groen blad.

  De Steeneik

  De steeneik, ook wel bekend als Quercus ilex, is een soort eikenboom uit de Quercus-familie. In tegenstelling tot de zomereik, moeraseik of Amerikaanse eik heeft deze boom een heel andere uitstraling.
  Deze groenblijvende boom behoudt zijn bladeren in de winter en is daarom het hele jaar door groen. De bladeren van de Quercus ilex zijn aan de onderkant witgrijs van kleur en aan de bovenkant glanzend groen. Deze kleurencombinatie zorgt voor een prachtig totaalbeeld, waarmee deze groenblijvende eik zich onderscheidt van andere bomen.
  Steeneiken zijn verkrijgbaar als hoogstambomen, leibomen en meerstammige bomen. Deze boom is de afgelopen decennia erg populair geworden vanwege zijn groenblijvende eigenschappen, waardoor je het hele jaar door van zijn schoonheid kunt genieten.

  Verzorging van de Eikenboom

  Als je een eikenboom in je tuin hebt staan, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Zo heeft de boom voldoende water en voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Ook is het belangrijk om de boom regelmatig te snoeien om de kroon in goede conditie te houden.
  Daarnaast kan de eikenboom last hebben van ziektes en plagen, zoals de eikenprocessierups. Het is daarom belangrijk om de boom regelmatig te controleren en eventuele problemen tijdig aan te pakken.

  Conclusie

  De eikenboom is een prachtige boom met een belangrijke functie in ons ecosysteem. De boom biedt beschutting en voedsel voor dieren en zorgt voor zuurstofproductie en luchtzuivering. Daarnaast heeft de eikenboom een historische waarde en wordt deze daarom beschermd.
  Als je een eikenboom in je tuin hebt staan, is het belangrijk om deze goed te verzorgen en regelmatig te controleren op ziektes en plagen. Zo kan de boom nog vele jaren meegaan en blijven genieten van zijn majestueuze schoonheid.

  Lees meer

  Menu