Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Zuilbomen

Totale hoogte

Prijs

Zuilbomen

  Zuilbomen zijn statige verschijningen in de tuin of op de oprijlaan. Onder zuilbomen verstaan we alle bomen die rechtomhoog groeien en van nature slank blijven. Een van de meest bekende soorten zuilbomen is dan ook de cipres, die veel in de Italiaanse streek Toscane groeit. Zuilbomen worden vaak gebruikt voor het versieren van lanen, maar worden ook veel in tuinen geplant, omdat ze vanwege hun slanke vertoning ook geschikt zijn voor kleine tuinen. Daarnaast kunnen volwassen zuilbomen hoogte geven aan een tuin en trekken sommige soorten insecten aan die kunnen helpen bij de bestuiving van andere planten en fruitbomen in de tuin.

  Lees meer

  Toont alle 4 resultaten

  Soorten zuilbomen

  Naast de bekende Italiaanse cipres, zijn er nog een aantal andere soorten zuilbomen. De meeste zuibomen zijn bomen die ook in andere vormen voorkomen, maar die zijn gekweekt om een slanke en opgaande vorm te hebben. De meeste zuilbomen kunnen grote hoogtes bereiken van enkele tientallen meters. Naast deze grote bomen bestaan er ook kleine zuilboompjes voor in de tuin, die een prachtige versiering zijn of als afscheiding van perken of een erf kunnen dienen. De meeste zuilbomen zijn in verschillende formaten te bestellen.

  De zuileik (Quercus Robur ‘Fastigiata Koster’)

  Een goed voorbeeld van een boom speciaal gekweekt als zuilboom, is de zuileik (Quercus Robur ‘Fastigiata Koster’). Wanneer je aan een eikenboom denkt, denk je waarschijnlijk aan de enorme bomen met brede kruinen die in het bos staan. De zuileik is hier een verkleinde versie van. Zuileiken zijn bladhoudend en hebben net als de reguliere eik, eikels in de zomer. Deze soort is een variant van de zomereik en wordt vaak gebruikt als laanversiering. De zuileik is door zijn slanke vorm geschikt om in de kleine tuin te planten en kan een hoogte behalen van tussen de vijftien en achttien meter. 

  De esdoorn (Acer Crimson Sentry)

  Ook de esdoorn is in een zuilvorm verkrijgbaar. Deze boom blijft zeer compact in omvang, maar kan een hoogte van tot wel tien meter bereiken. De esdoorn wordt vaak geplant om bijen en vlinders naar de tuin te trekken, want die zijn gek op deze boom. De glanzende groene bladeren van deze boom veranderen in een dieprode kleur in de herfst, waarna de boom zijn bladeren verliest.  De esdoorn zuilboom is een zeer veelzijdige boom, die goed groeit in zon, halfschaduw en in de schaduw. Ondanks dat deze boom in verschillende omstandigheden kan groeien, is deze vatbaar voor meeldauw en andere ziektes. Om de boom te beschermen tegen schade, is het belangrijk om de grond luchtig en goed waterdoorlatend te houden. Verstevig de boom na het planten altijd met boompalen.

  Zuilbomen verzorgen

  Het mooie aan zuilbomen is dat ze weinig verzorging nodig hebben. De meeste zuilbomen blijven namelijk van nature slank en behouden vanzelf hun prachtige, opgaande vorm. Wel kun je de uitschieters af en toe wegknippen om een strakke boom te behouden. Esdoorn zuilbomen moeten echter wel eens per jaar gesnoeid worden. Zuilbomen hebben, net als de meeste andere bomen, in de eerste paar jaren veel water nodig. Jonge bomen zijn namelijk niet in staat om zelf water uit de grond te halen en daardoor hebben ze regelmatig een emmertje water nodig, zeker wanneer het erg warm en droog is in de tuin. 

  Geef in de warme en droge maanden de zuilboom elke dag een emmertje water, zeker in de eerste twee levensjaren van de boom. Zorg dat je geen water geeft wanneer het vriest, want dan kunnen de wortels kapot vriezen. Let er tijdens het planten op dat de grond luchtig en goed waterdoorlatend is. Voeg eventueel een bodemverbeteraar toe tijdens het planten van de zuilboom en verstevig de boom met boompalen, zodat de wortels niet scheuren en de boom goed rechtop kan groeien.  Lees meer

  Menu