Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Fruitbomen

Stamdikte

Prijs

Fruitbomen

  Fruitbomen zijn de meest belonende bomen die je in je tuin kunt planten; er gaat natuurlijk niets boven fruit uit eigen tuin. Met de opbrengst van je bomen maak je de lekkerste appeltaarten, kersenvlaaien of vruchtensappen of kies ervoor om je zelf gekweekte, biologische fruit te verkopen of weg te geven aan je familie. Fruitbomen zijn een zeer goede aanwinst voor zowel kleine als grote tuinen, mits de fruitbomen op de juiste manier verzorgd worden. Lees verder voor tips en informatie over het uitkiezen, planten en verzorgen van fruitbomen.

  Lees meer

  Toont alle 6 resultaten

  Maten van de fruitbomen

  Fruitbomen zijn er in vele soorten en maten en worden gecategoriseerd naar hoogtes van de bomen. Wanneer je dus een kleine tuin hebt, hoef je je zeker geen zorgen te maken; we hebben voor iedere tuin het juiste formaat fruitboom. 

  De fruitbomen worden onderverdeeld in de maten laagstam, halfstam en hoogstam. Zoals de naam al zegt zijn laagstambomen de kleinste maat en dus laagste bomen. Over het algemeen worden deze bomen tussen de 2 en 4 meter hoog. De kruin begint bij deze bomen op ongeveer een meter hoogte, waardoor het fruit dus lekker laag hangt en makkelijk te plukken is. Voor kleine tuinen zijn deze laagblijvende bomen dus zeer geschikt. 

  Heb je meer ruimte in je tuin? Dan zou je ook kunnen kiezen voor een halfstam boom. Deze bomen groeien tot maximaal 5 meter hoogte en zorgen daardoor voor schaduw in je tuin. Het fruit in deze bomen hangt iets hoger, maar kan makkelijk worden geplukt met een fruitplukker.

  Hoogstambomen zijn daarentegen meer geschikt voor grote tuinen, open weides en boomgaarden, zoals die van een boerderij. De stam is ongeveer 2 meter hoog en daarna begint de kruin. 

  Soorten fruitbomen

  Naast de bovengenoemde stammaten zijn er ook nog zuilfruitbomen. Dit soort fruitbomen groeit als het ware in een zui of koloml, waardoor de gehele boom volhangt met fruit. Zuilfruitbomen blijven klein en laag en kunnen daardoor makkelijk in een kleine tuin of grote pot worden geplant. De meest voorkomende soort zuilfruit is de zuilappel.

  Verder zijn sommige soorten fruitbomen ook zeer geschikt om als leiboom te gebruiken. Dit soort bomen worden langs een hek geleid waardoor een een mooi en evenwichtig bladerdek ontstaat. Leifruit kan het huis beschermen tegen de felle zon en allerlei weersinvloeden. Ook creëert het meer privacy in huis. Fruitbomen die als leifruit gebruikt kunnen worden zijn onder andere de (kwee)peer, appelboom, kersenboom en pruimenboom.

  Notenbomen

  Naast fruitbomen zijn ook notenbomen zeer populair om aan te planten. Noten in de winkel kunnen namelijk erg duur zijn en dus is een notenboom in de tuin hier een geschikt alternatief voor. Voor grote tuinen zijn tamme kastanjebomen bijvoorbeeld zeer geschikt. Deze bomen geven veel schaduw. Tamme kastanjes kunnen worden gegeten en worden veel gebruikt om mee te knutselen op school. 

  Andere fruitbomen die in Nederland veel worden geplant zijn hazelaars (hazelnootbomen) en amandelbomen. Amandelbomen zijn naast dat ze amandelen geven ook zeer gewild voor de prachtige en geurige amandelbloesem die de boom in het voorjaar produceert. 

  Fruitbomen planten en verzorgen

  Fruitbomen kunnen het hele jaar door worden geplant. We raden echter af om dit te doen wanneer het vriest. De grond is dan erg hard en het is moeilijker voor de fruitboom om aan te slaan. Fruitbomen in pot zijn het hele jaar verkrijgbaar en kunnen ook het hele jaar geplant worden. 

  In de eerste instantie moeten fruitbomen veel water krijgen om goed te kunnen wortelen. Daarnaast is het goed om ze regelmatig te bemesten met organische meststof of koemest. Fruitbomen worden meestal een keer per jaar, vlak voor de bloei gesnoeid. Dit gebeurt in het voorjaar en zorgt ervoor dat de bomen klein blijven en het aantal vruchten beperkt blijft. Door dit te doen blijft de boom als het ware “jong” en zal hij voor een langere periode vruchten blijven geven. 

  Ook kunnen kleine takken met veel zware vruchten makkelijker afbreken wanneer de bom niet gesnoeid wordt en veel vruchten produceert. Het opbinden van fruitbomen aan stokken zorgt ervoor dat dit kan worden voorkomen. Daarnaast is het goed om de fruitbomen te besproeien met water in droge periodes. Heb je last van schimmel of bladluis? Dit is makkelijk op te lossen door lieveheersbeestjes of sluipwespen in je tuin los te laten. De larven van deze beestjes eten tot wel honderd bladluizen per dag. 

  Fruitbomen kopen

  De beste fruitbomen koop je bij Florabomen. Onze bomen zijn zeer sterk en worden goed beschermd tegen allerlei weersinvloeden, ziektes en ongedierte. Zo heb je dus gegarandeerd een gezonde boom in je tuin. Met ons uitgebreide assortiment fruit- en notenbomen is er voor iedere tuin een boom bij ons te vinden. Of je nu een kleine tuin, grote tuin of boomgaard hebt, wij hebben voor iedere tuin de ideale fruitboom.

  Lees meer

  Menu