Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Garantie en onderhoud

Garantie

Bomen en planten zijn natuurproducten en daar dient na aankoop en bezorging zorgvuldig mee omgegaan te worden. Helaas gebeurd het weleens dat bomen en planten dood gaan. Dit hoeft niet perse een oorzaak te hebben maar we proberen met onderstaande voorwaarden het risico zo klein mogelijk te maken.
We hanteren bepaalde voorwaarden om aanspraak op de garantie te kunnen maken.

  • Minimaal 1 zak potgrond per boom of struik; aangeschaft bij florabomen.nl.
  • Twee boompalen per boom; aangeschaft bij Florabomen of een leiconstructie is gebruikt.
  • De pot dient van de boom, struik of plant afgehaald te worden. Indien een kluit geleverd is dient juist aan de boom te blijven, met jute en omhulsel.
  • Bij aanplant dien je de bovenkant van de kluit gelijk te houden met de grond;
  • Bij bomen met kale wortel dien je goed te kijken naar de verkleuring van de wortelhals en stam en niet dieper poten dan bovenkant wortels.
  • Bij leibomen en struiken druppelslang of andere beregeningsystemen.

Onderhoud

Bomen en planten verzorgen na de aankoop

De eerste snoei na het planten:
Direct na het planten van een boom moet de kroon worden teruggesnoeid om de verhouding tussen de wortels en de kroon te herstellen en daarmee de verdamping te beperken. Bij het verplanten van een boom gaan er namelijk altijd wortels verloren. Wordt er niet teruggesnoeid dan bestaat het gevaar dat de kroon te groot is voor de beperkte hoeveelheid wortels en dat er te weinig water aangevoerd kan worden voor de verdamping van de boom, met als gevolg taksterfte of erger.

Bewatering

Na het planten moet een boom regelmatig water krijgen om te groeien, met name in de drogere periodes. Daarvoor kan rondom de kluit een gietrand worden aangebracht. Dit is een kunststof rand die circa twintig centimeter boven het maaiveld uitsteekt. Vaak wordt een drain aangebracht, er moet in dat geval niet alleen via de drain, maar ook op de kluit water worden gegeven. De eerste drie groeiseizoenen na aanplant heeft de boom in periodes van droogte behoefte aan extra water. Na drie jaar is een zodanig wortelstelsel ontwikkeld, dat de boom zelf voor zijn watervoorziening moet kunnen zorgen.

Voldoende voedingsstoffen

Ook na de aanplant is het toevoegen van voedingsstoffen aan de bodem noodzakelijk. In een bos ontstaat rondom de boom immers regelmatig bemesting door gecomposteerd blad, bloesem- en vruchtresten. Wanneer het organisch materiaal onder de boom continu wordt verwijderd, heeft de boom extra organische bemesting nodig in de vorm van compost, verteerde stalmest of koemestkorrels. Het toevoegen van kunstmeststoffen is alleen noodzakelijk als een gebrek middels grondbemonstering is vastgesteld. Het klakkeloos toedienen van NPK-kunstmeststoffen dient zeer terughoudend te gebeuren aangezien dit vaak tot onbalans in de bodem leidt en daarmee tot ongewenste resultaten.

Menu