Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Leibomen

Prijs

Leibomen

Leibomen zijn een goede keuze voor huizen met een voortuin.Ook worden ze vaak gebruikt om privacy in de achtertuin te creëren. Deze bomen beschermen namelijk het huis tegen de zon, maar ook tegen wind. Leibomen staan namelijk langs palen of tegen een leibomenrek en staan daardoor stevig tijdens een storm. De leiboom is de ideale aanwinst voor een groene tuin en heeft vele voordelen. In dit artikel vertellen we je meer over de voordelen van leibomen, meest geschikte soorten leibomen en hoe je leibomen het beste kunt planten en verzorgen.

Lees meer

Resultaat 1–12 van de 13 resultaten wordt getoond

Voordelen van leibomen

Naast dat leibomen een goede bescherming tegen zon en wind geven, zijn ze ook zeer geschikt om inkijk in huis tegen te gaan. Zo geniet je van natuurlijk licht van buiten, maar ook van privacy zonder dat je de gordijnen hoeft dicht te doen. Ook geven leibomen een moderne uitstraling en ziet jouw huis er statig uit met een rij leibomen in de voortuin.

Wanneer je leifruit als leibomen gebruikt, heb je het voordeel dat ze in het voorjaar prachtige bloesems geven, die ook nog eens lekker ruiken. Leifruit is dus zeer geschikt voor liefhebbers van geurende bloemen.

Soorten Leibomen

Leibomen zijn bomen die langs een paal of rek kunnen worden geplant en als het ware een soort haag op een stam vormen. Voor deze toepassing zijn er verschillende soorten bomen die hier zeer geschikt voor zijn. Volgend zijn enkele voorbeelden.

Leilindes

De allerbekendste en meest gebruikte soort leiboom is de Leilinde (Tilia Vulgaris). Deze boom groeit zeer snel tot een prachtige, dichte haag en hoeft maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Dit gebeurt meestal in de winter, wanneer de boom nog geen blaadjes heeft. Verschillende soorten geschikte leilindes zijn de Hollandse linde (Tilia Europaea), Amerikaanse linde (Tilia Americana) en de Koningslinde (Tilia Europaea ‘Pallida’).

Leifruit

Leifruitbomen zijn uitermate geschikt als leibomen en geven daarnaast ook nog eens fruit. De takken worden horizontaal langs een houten raamwerk of gespannen ijzerdraad geleid waardoor deze een haag vormen. Doordat het bladerdek van het leifruit niet zo dicht is, komt er veel licht door, maar heb je toch bescherming en privacy.

Bij leifruitbomen is het belangrijk dat deze op een geschikte plaats worden geplant, zodat het fruit goed kan groeien. Dit is bij voorkeur op een zonnige en warme plek. Soorten fruitbomen die geschikte leibomen zijn, zijn bijvoorbeeld appelbomen, (kwee)perenbomen, kersenbomen en pruimenbomen.

Groenblijvende leibomen

Heb je liever in de winter geen kale bomen in je voortuin? Kies dan voor een groenblijvende leiboom. De allerbekendste groenblijvende leiboom is de steeneik (Quercus Ilex). Deze leiboom kan goed overleven in de winter en is zeer geliefd vanwege zijn grijze stam. Deze boom heeft weinig onderhoud nodig en is daarom een goede aanwinst voor tuinders die graag minder werk in de tuin willen hebben. Ook is de steeneik goed bestand tegen zilte zeelucht en is daarom zeer populair in de kustprovincies.

Leibomen planten

Wanneer je de geschikte leiboom hebt gevonden, is het belangrijk deze juist te planten. Je kunt de leibomen het hele jaar planten. Tijdens hete zomerdagen is het wel belangrijk om de bomen regelmatig water te geven. Het beste is om de bomen in het begin van de herfst te planten (zo rond september).

Ook is het belangrijk om de bomen genoeg ruimte te geven zodat ze kunnen groeien. Houdt daarom tussen twee leibomen ongeveer 2,5 meter ruimte aan. Om een zo mooi mogelijk bladerdek te creëren kun je een leibomenrek plaatsen. Er zijn kant-en-klare leibomenrekken te krijgen, maar je kunt ook zelf een rek maken van bamboestokken, dikke ijzerdraden of houten latten.

Graaf een groot gat waar de kluit van de boom makkelijk in past. De bomen worden in de winter geleverd met een net om de kluit. Verwijder deze niet want deze houdt de wortelen van de boom bij elkaar. In de zomer worden de meeste bomen in een pot geleverd, met uitzondering van sommige soorten zoals de Glansmispel en de Steeneik. Deze soorten worden het hele jaar door in potten geleverd omdat de bomen dan beter aanslaan.

Daarnaast is het aan te raden om palen naast de bomen te plaatsen. Sla deze stevig in de grond en verbind de bomen aan de paal met een boomband en nagel. Bij het planten van de bomen is het gebruikelijk om potgrond of aanplantgrond te gebruiken.

Verzorging van leibomen

Per leiboomsoort is er verschil tussen hoe vaak deze gesnoeid moet worden. De meeste bomen hoeven maar één keer per jaar gesnoeid te worden. Groenblijvende leibomen moeten vaak meerdere keren per jaar gesnoeid te worden.

Voor het de mooiste leibomenhaag kun je leibomen ook bemesten. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar en doe dit met organische meststof. In de zomer kunnen de leibomen nogmaals bemest worden, maar dan met een kleinere hoeveelheid organische meststof.

Lees meer

Menu