Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Struiken

Totale hoogte

Om te eten

Prijs

Struiken

Struiken zijn planten die gelijk boven de grond vertakken en daardoor geen stam hebben. Ze blijven daardoor laag bij de grond en zijn ideaal om meer ‘body’ te geven aan je tuin. Struiken worden ook wel heesters genoemd. Er zijn vele verschillende soorten planten die zich prima als struik verlenen. 

Zo zijn er bijvoorbeeld struiken die wintergroen blijven, bloeiende struiken of bladverliezende struiken. Doordat er zo veel soorten zijn heeft iedere struik een andere bloeitijd. Struiken worden vaak gebruikt om structuur aan te brengen in een tuin of om meer insecten aan te trekken die zorgen voor bestuiving van andere planten.

Lees meer

Resultaat 1–12 van de 49 resultaten wordt getoond

Wintergroene struiken

Wanneer je in de winter je tuin groen wilt houden, zijn er vele soorten struiken om uit te kiezen. Deze struiken houden in de winter hun bladeren vast, waardoor de tuin er minder kaal uitziet. Een voorbeeld van een populaire wintergroene struik is de Rhododendron. Deze populaire plant bloeit in april en mei maar heeft soms in de winter al grote knoppen. De Rhododendron is verkrijgbaar in verschillende kleuren. 

Ook de groenblijvende sneeuwbal (Viburnum) is in de winter een mooie aanwinst voor de tuin. Deze plant blijft niet alleen groen in de winter, maar bloeit ook in deze periode. De zachtroze bloemetjes zijn een vrolijke tegenhanger in het dorre winterlandschap. Ook de groenblijvende sneeuwbal op stam is een prachtig decoratief element in de tuin.

Verder is de skimmia een goede keuze voor zowel kleur als groen in de winter. De plant behoudt namelijk zijn bladeren en zijn rode, bolvormige knopjes in de winter. Deze knopjes veranderen in het voorjaar in witte bloemetjes. 

Vroeg bloeiende struiken

Sommige struiken bloeien al vroeg in het jaar. Denk bijvoorbeeld aan de boerenjasmijn (Philadelphus coronarius). Deze plant met kleine witte jasmijnbloemetjes verspreidt een heerlijke geur. De struik wordt tot wel 2 meter hoog en doet het het beste op een zonnige plek. De boerenjasmijn bloeit in mei en juni. 

Ook het populaire Chinese klokje (Forsythia intermedia) zien we veel in het voorjaar. Dit komt omdat de felgele bloemetjes in de vorm van kleine klokjes in maart al uitkomen en tot en met mei kunnen bloeien. Ook deze struik kan tot wel 2 meter hoog groeien. Plant daarom de struik het liefst tegen een hek of het huis aan. 

Zomer bloeiende struiken

Ook in de zomer zijn er genoeg bloeiende struiken om van te genieten. Zo kan de immer populaire vlinderstruik (Buddleja davidii) veel kleur aan de tuin brengen en daarnaast ook nog eens vlinders en bijen naar de tuin trekken. Deze struik produceert grote pluimen in de kleuren paars, wit of roze. De struik bloeit van juli tot september en moet in het voorjaar terug worden gesnoeid omdat deze anders uit de perken groeit. 

Ook de hortensia (hydrangea) is een populaire zomerbloeier. Deze struik verliest zijn bladeren in de winter, maar bloeit prachtig in de zomer. Hortensia’s zijn in vele soorten en kleuren te krijgen. De Hydrangea macrophylla ‘Early Blue’ (bolhortensia) is bijvoorbeeld een hortensia met een intense paarsblauwe kleur waarvan de bloemen in grote bollen groeien. 

De eikenbladhortensia (Hydrangea quercifolia) daarentegen heeft grote bloemenpluimen  in plaats van bollen. Deze soort heeft een roomwitte kleur en krijgt zijn naam van de bladeren die doen denken aan de bladeren van de eikenboom. Deze laatbloeier bloeit in juli, augustus en september en kan tot wel 2 meter hoog worden. 

Struiken planten

Omdat er zoveel soorten struiken zijn, kan het plantproces ook erg verschillen. Toch kun in het algemeen dezelfde stappen ondernemen wanneer je een struik gaat planten. Als eerste is het goed om de kluit in een emmer met water te dompelen. Doe dit ongeveer een minuutje lang. Een struik met kale wortels hebben ongeveer een half uur nodig. 

Graaf een grote kuil zodat de kluit genoeg ruimte heeft om comfortabel in de grond te passen. Meng de uitgegraven grond met een beetje organische meststof of grondverbeteraar. Zet daarna de struik in het gat en spreid de wortels goed uit. Als laatste doe je de grond weer terug over de wortels of kluit en druk je het goed aan. Vergeet niet om de struik bij droog weer goed water te blijven geven.

Struiken kopen

De mooiste struiken koop je bij Florabomen. Of je nu op zoek bent naar een wintergroene struik of een bloeiende struik; je vindt het in ons assortiment. We garanderen de kwaliteit van onze planten en geven je graag advies over welke planten geschikt zijn voor jouw tuin. Neem contact met ons op voor advies en informatie.

Lees meer

Menu