Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Borderbeplanting

Totale hoogte

Prijs

Borderbeplanting

  De juiste borderbeplanting kiezen is niet zo makkelijk als je denkt. Sommige planten vullen elkaar zowel visueel als fysiek goed aan, terwijl andere planten elkaars groei in de weg kunnen zitten. Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar de standplaats van de borderplanten en de vorm. Er wordt vaak gedacht dat borders vierkant of rechthoekig moeten zijn, maar je kunt natuurlijk ook een ronde of ander vorm border aanleggen. Als je deze vorm goed wilt behouden, wil je natuurlijk niet dat je deze constant moet bijknippen. Kies daarom borderplanten die elkaar goed aanvullen en geschikt zijn voor het soort border dat je wilt aanleggen.

  Lees meer

  Resultaat 1–12 van de 70 resultaten wordt getoond

  Bloeiende bodembedekkers

  Bodembedekkers zijn nodig om ervoor te zorgen dat de grond tussen de planten in de border niet zichtbaar is. Ze zorgen voor een strak uiterlijk en geven kleur aan de tuin. Daarnaast zorgt een bodembedekker ervoor dat onkruid niet boven kan komen, door het dikke bladerdek van de plant. Door het planten van bodembedekkers zorg je er dus voor dat je tuin onderhoudsvrij wordt. 

  Wil je je border klein en laag houden? Zorg dan voor een bodembedekker die niet al te hoog wordt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Kleine maagdenpalm (Vinca minor). Deze bodembedekker spreidt zich snel uit over de border en bloeit in het vroege voorjaar kleine paarsblauwe bloemetjes. Deze plant doet het zeer goed in de schaduw en is dus een goede keuze wanneer je hoge of brede planten in je border gaat plaatsen. 

  Hoogte aanbrengen in de tuin

  Nu de bodem goed bedekt is, is het tijd om te kiezen voor een plant die hoogte aanbrengt in je tuin. Dit kunnen struiken, meerstammige boompjes, planten met lange stelen of andere hoge planten zijn. Wanneer je op zoek bent naar een bloeiende plant die hoogte geeft, kun je kiezen voor bijvoorbeeld de Agapanthus. Deze plant staat ook wel bekend als de Afrikaanse lelie en kan tot wel een meter hoog worden. Tot 30 cm vanaf de grond, heeft de Agapanthus bladeren en in juli tot en met september groeien er grote geurende, witte bloemen aan de lange stengels. In de winter verliest de Agapanthus zijn stengels, om in de zomer weer prachtige bloemen te kunnen produceren.

  Wil je extra genieten van de zee van bloemen in je tuin? Plant dan eens een Rhododendron. Deze welbekende plant in de Nederlandse tuin is beschikbaar in vele soorten. Voor indrukwekkende, rode bloemen kies je voor de Rhododendron ‘Red Jack’ of de Rhododendron ‘Nova Zembla’ variant. De Rhododendron ‘Cunningham White’ geeft grote, witte bloemen. Rhododendrons bloeien in april en mei, en blijven het hele jaar door groen. Ze kunnen tot wel twee meter hoog worden, maar hebben veel verzorging nodig om goed te kunnen groeien. Zo is het belangrijk om turf te strooien, te zorgen voor een goed waterdoorlatende grond en de plant minimaal eens per jaar te snoeien.

  Tips voor het combineren van planten

  Wanneer je verschillende border aan gaat leggen, kun je elke border hetzelfde maken of kiezen voor een speciaal thema per border. Voorbeelden zijn een border met kruiden en eetbare planten, een border met vlinderstruiken en planten die insecten aantrekken of bijvoorbeeld een border met geurende planten of planten in een bepaalde kleur. 

  Naast het kiezen van een thema, kun je ook het soort planten in je border mixen. Kies bijvoorbeeld voor een mix tussen voorjaarsbloeiers, zomerbloeiers, winterbloeiers, en groenblijvende planten. Zo geniet je het hele jaar door van een prachtige, kleurrijke border. Voor een onderhoudsvrije tuin kun je er het beste voor kiezen om alleen vaste planten te planten. Met vaste planten heb je een keer werk van het planten, waarna je er een lange tijd van kunt genieten, zonder al te weinig onderhoud te hebben.

  Lees meer

  Menu