Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Verzorgingstips

Gezonde en sterke planten begint bij de juiste aanplant en verzorging

Welke grond moet ik gebruiken

Gaat u nieuwe planten in de grond zetten, in potten planten of de tuin ophogen of aanleggen? Hiervoor gebruikt u verschillende typen grond. 

Aanplantgrond: compost en Culvita

Of u nu tuiniert op zandgrond of kleigrond het is altijd aan te raden om voordat u gaat aanplanten de grond of tuinaarde te verbeteren met goede compost of met een speciale startmix zoals Culvita Kwekerspotgrond Excellent zodat uw planten goed aanslaan en kunnen wortelen. Voor zuurminnende planten zoals Rhododendron en hortensia zijn aparte grondverbeteraars te koop.

Potgrond 

Tuiniert u in bakken of potten dan begint u met een laag hydrokorrels. Hydrokorrels zijn lichtgewicht kleikorrels die water goed doorlaten. Bovenop de hydrokorrels komt een ruime laag potgrond waarin u de potplant plaatst. In potgrond zitten meststoffen die de potplant voor een aantal weken tot maanden voorzien van voeding.

Bemeste tuinaarde

Bemeste tuinaarde is niet geschikt om in aan te planten, maar wel zeer geschikt bij het aanleggen of het ophogen van de tuin. Lees in onze tuintips meer over het gebruik van bemeste tuinaarde

TIP Gaat u grond kopen, maar weet u niet hoeveel? Zo berekent u dit:

Stel u wilt een laag van 10 cm aanbrengen, per m2 werkt dat als volgt: 1×1 = 1 m2 x 0,10 (het aantal cm/meter) = 0,10 m3. In een kuub zit 1000 liter, dus 100 liter per m2. 

Verzorging van uw tuin

In potgrond, compost, tuinaarde en grond verbeterende middelen zitten voedingsstoffen. Als deze zijn uitgewerkt, voedt u zelf de planten in uw tuin om deze gezond te houden. 

Meststoffen zijn voedingsstoffen

Heeft u de grond verbeterd bij het aanplanten, begin dan – zodra de werkzame stoffen in de door u gebruikte grond zijn uitgewerkt – met het voeden van uw planten. Dat kan met organische of minerale meststoffen.

  • Kunstmest zijn minerale meststoffen die snel werken.
  • Organische meststoffen zijn gemaakt van plantaardige of dierlijke grondstoffen en geven hun voedingsstoffen langzaam af aan de planten.
  • Groenkalk zorgt ervoor dat planten de meststoffen goed kunnen opnemen.

Wanneer geeft u voeding: geef van ongeveer maart tot eind augustus meststoffen aan de tuin. Dit is het groeiseizoen van de meeste planten. Omdat meststoffen nog doorwerken, hoeft u niet tot in oktober te bemesten. Zodra de planten in rust gaan, stopt u met het geven van voedingsstoffen. Lees altijd op de verpakking hoeveel meststoffen u geeft. 

TIP Het is te adviseren om na het snoeien van planten, struiken, hagen of bomen meststoffen toe te voegen. De meststoffen kunnen goed gebruikt worden voor het herstel

Natuurlijke bestrijdingsmiddelen bij tuinplagen

Met de juiste voeding houdt u uw planten gezond en weerbaar. Zo kunnen ze tegen een stootje en zullen ze minder snel ziek worden of last krijgen van plagen. Heeft u toch te maken met plagen zoals bladluizen of emelten, dan zijn er natuurlijke bestrijders zoals larven van lieveheersbeestjes of aaltjes die u daarbij kunnen helpen! 

Menu