Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Amberbomen (Liquidambar styraciflua)

Prijs

Amberbomen (Liquidambar styraciflua)

  De Amberboom (Liquidambar styraciflua) is een prachtige boom met een bijzondere bladverkleuring in de herfst. De boom behoort tot de familie Altingiaceae en is afkomstig uit Noord-Amerika en Azië. De Amberboom is een langzaam groeiende boom die op latere leeftijd tot wel 30 meter hoog kan worden.

  Lees meer

  Toont alle 6 resultaten

  Er zijn verschillende soorten Amberbomen. De Liquidambar styraciflua ‘Aurea’ heeft een geelgroen blad en de Liquidambar styraciflua ‘Gumball’ is een bolvormige variant die niet hoger wordt dan 2 meter. Daarnaast zijn er ook enkele hybriden beschikbaar, zoals de Liquidambar Worplesdon en de Liquidambar Lane Roberts.

  Een van de meest opvallende kenmerken van de Amberboom is de herfstverkleuring van het blad. In de herfst verandert het blad van groen naar geel, oranje, rood of paars. De kleur van het blad kan per boom en per jaar verschillen, afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid zonlicht en de temperatuur.

  Het planten van de Amberboom

  De Amberboom kan het beste geplant worden in het najaar of het voorjaar, wanneer de bodemtemperatuur nog relatief warm is en de boom genoeg tijd heeft om te wortelen voordat de winter begint. Voordat je begint met het planten, is het belangrijk om de juiste standplaats te kiezen. Kies een plaatsje met voldoende zonlicht en beschutting tegen harde wind. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de grond goed gedraineerd is, want de Amberboom houdt niet van natte voeten.

  Graaf een gat dat ongeveer twee keer zo groot is als de kluit van de boom en maak de grond los. Meng de aarde met wat compost of organische mest en vul het gat voor de helft met deze grond. Plaats de boom in het gat en vul de rest van het gat op met de grond. Druk de grond lichtjes aan en geef de boom voldoende water. De boom kan goed tegen droogte en hitte, maar jonge bomen hebben wel wat extra water nodig tijdens droge periodes.

  De Amberboom kan uitgroeien tot een grote boom, dus het is belangrijk om voldoende ruimte te geven. Houd minstens 5 tot 7 meter afstand van gebouwen, leidingen en andere bomen om te voorkomen dat de boom schade aanricht. Houd er ook rekening mee dat de boom in de herfst bladeren verliest, dus plaats de boom niet te dicht bij plekken waar de bladeren voor overlast kunnen zorgen.

  Verzorging van de Amberboom

  De Amberboom heeft weinig verzorging nodig, maar het is wel belangrijk om de boom regelmatig water te geven, vooral in droge perioden. Ook is het belangrijk om de boom in het voorjaar te bemesten, omdat de Amberboom veel voedingsstoffen nodig heeft om goed te groeien en bloeien.

  Het snoeien van de Amberboom is niet noodzakelijk, maar kan wel bijdragen aan een gezonde groei en een mooie vorm. De beste tijd om de Amberboom te snoeien is in de winter, wanneer de boom in rust is. Het is belangrijk om alleen de dode of beschadigde takken te verwijderen en niet te veel te snoeien, omdat dit de groei van de boom kan belemmeren.

  Ziekten en plagen bij de Amberboom

  De Amberboom is over het algemeen een gezonde boom, maar er zijn een aantal ziekten en plagen waar u op moet letten. Enkele veelvoorkomende problemen zijn:

  • Bladvlekkenziekte: dit is een schimmelziekte die de bladeren aantast en kan leiden tot bladval. Het is belangrijk om aangetaste bladeren te verwijderen en de boom regelmatig te inspecteren.
  • Spintmijten: deze kleine beestjes zuigen sap uit de bladeren en kunnen leiden tot verzwakking van de boom. Spintmijten kunnen bestreden worden met insecticiden of door de boom regelmatig te besproeien met water.
  • Bladluizen: deze kleine insecten zuigen sap uit de bladeren en kunnen de groei van de boom belemmeren. Bladluizen kunnen bestreden worden met insecticiden of door natuurlijke vijanden zoals lieveheersbeestjes aan te trekken.

  Lees meer

  Menu