Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Judasboom (Cercis)

Prijs

Judasboom (Cercis)

  De judasboom heeft een rijke geschiedenis. Iedereen kent natuurlijk wel het Bijbelse Figuur judas, de man die Jezus verraadde. Het verhaal gaat dat judas zich na het verraad aan deze boom heeft verhangen. Vandaar de naam judasboom. De oorspronkelijke witte bloemen van deze boom kleurden uit schaamte rood/roze. De judasboom wordt in Nederland nog niet zo vaak geplant, maar is vooral in de Verenigde Staten razendpopulair. Lees in dit artikel waarom deze boom zo speciaal is en voor welke tuinen de judasboom geschikt is.

  Lees meer

  Toont alle 7 resultaten

  Wat maakt de judasboom zo speciaal?

  Naast het interessante ontstaansverhaal van deze boom, is de judasboom een opmerkelijke verschijning. De judasboom valt in de categorie heesters. Het blad van deze boom is hartvormig en de prachtige bloemen brengen kleur aan in de tuin. Volwassen judasbomen kunnen prima tegen vorst en kunnen daardoor de koude Nederlandse winters goed doorkomen. 

  De judasboom ontwikkelt in april grote trossen met opvallende roze of paarse bloesem. De bloesemtrossen groeien aan de oudere takken en soms op de stam, in plaats van aan de jonge twijgen. Vanwege het feit dat de bloemen niet op de tak zitten, maar er in trossen aanhangen, valt de judasboom onder de categorie naaktbloeier.

  Omdat de boom zo vroeg bloeit, gebruiken bijen deze vaak als drachtboom. Door deze boom te planten, kun je dus meer bijen en andere insecten naar je tuin lokken. Dit is weer goed voor de bestuiving van de boom en van andere planten en bloemen. In de herfst veranderen de bladeren van de judasboom van fris lichtgroen naar roodbruin. Ook ontwikkelt de boom in deze periode grote, rode en bruine peulen. 

  Soorten judasbomen

  Er zijn een aantal soorten judasbomen. De meest bekende soort is de Cercis Carolina Sweethart. Deze boom staat ook wel bekend als Europese judasboom. Dan is er nog de Canadese judasboom ‘Forest Pansy’. Deze soort is meerstammig en zorgt daardoor voor een prachtige, volle boom in de tuin. De bladeren van deze boom zijn donkerrood en geven kleur aan een saaie tuin. Een andere bekende soort judasboom is de Chinese judasboom, ook wel Cercis chinensis ‘Avondale’ genoemd. Deze soort blijft zeer compact met zijn twee tot drie meter lengte. 

  Voor welke soort tuinen is de judasboom geschikt?

  De judasboom blijft aardig klein en is daardoor zeer geschikt voor allerlei soorten tuinen. Het is een langzame groeier en heeft weinig verzorging nodig. Hierdoor is deze boom ook zeer geschikt voor mensen die graag een onderhoudsarme tuin willen aanleggen. Het is wel belangrijk om te weten dat de judasboom giftig is en daardoor niet geplant moet worden wanneer je kinderen of huisdieren hebt. Laat je hierdoor echter niet afschrikken, want door zijn schoonheid is deze boom is een echte blikvanger. De judasboom geurt niet en is geschikt voor mensen met hooikoorts. Naast de kleine versie, zijn er tegenwoordig ook hoogstam judasbomen verkrijgbaar.

  Het planten van de judasboom

  Judasbomen staan het liefst op een beschutte plek, zoals dichtbij het huis of een schutting in de halfzon of zon. De boom wenst een zandige grondsoort die voedselrijk en zwak zuur tot licht basisch is. Je kunt de boom extra voeden en een goede start geven door de aanplantgrond te mengen met een bodemverbeteraar of organische meststof. De judasboom kan tijdens periodes met nachtvorst schade oplopen. Takken die vorstschade hebben opgelopen, kun je na de bloei terugsnoeien. Deze zullen vervolgens weer uitlopen. 

  De judasboom kan ook als leiboom worden geplant. Om dit te doen plaats je verschillende bomen naast elkaar en leid je deze langs een leibomenrek. Zorg er wel voor dat de bomen zonlicht uit het zuiden kunnen krijgen en veranker de net geplante leiboom met boompalen en een boomband.

  Lees meer

  Menu