Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Lavandel of Lavandula

Prijs

Lavandel of Lavandula

  Bij de plant lavendel denkt men al snel aan de glooiende heuvels van de Zuid-Franse provincie Provence dat bekend staat om zijn uitgestrekte lavendelvelden. Lavendelzeep, -shampoo, -parfum, noem het maar op en het wordt in de Provence geproduceerd. Haal nu een stukje Provence naar je eigen tuin met een heerlijk geurende lavendelplant. Lavendel geeft niet alleen kleur aan de tuin, maar trekt ook nog eens insecten aan, wat natuurlijk weer goed is voor de bestuiving van andere planten in je tuin. Met name fruitbomen kunnen hier flink van profiteren en hun oogst vergroten. Geniet van de heerlijke kleuren en geuren van lavendel en waan je even in Zuid-Frankrijk met deze makkelijke tuinplant.

  Lees meer

  Toont alle 4 resultaten

  Lavendelsoorten

  Ondanks dat alle lavendel een paarse bloem heeft, zijn er toch veel verschillende soorten te verkrijgen. Een soort die in Nederland veel voorkomt, is de Vlinderlavendel. Deze soort lavendel wordt ook wel kuiflavendel genoemd vanwege het kleine kuifje van bloemetjes dat bovenop het bloementrosje groeit. 

  Vlinderlavendel

  De naam zegt het al: vlinders en andere insecten zijn dol op de Vlinderlavendel, terwijl muggen er een hekel aan hebben. Plant deze lavendel dus in de tuin om meer insecten aan te trekken terwijl je in de zomer lekker buiten kunt zitten zonder vervelende muggen. Vlinderlavendel kan tot wel 50 cm hoog worden en bloeit van mei tot en met september. De kuiflavendel is echter niet winterhard en moet binnen overwinteren. 

  Lavendel ‘Hidcote”

  Wil je de echte Franse lavendel naar je tuin halen? Kies dan voor de Lavendel of lavandula ‘Hidcote’. Deze soort lijkt het meeste op de lavendel die in Frankrijk wordt gekweekt. De Hidcote heeft een prachtige donkerpaarse kleur en bloeit van mei tot en met augustus. Deze lavendel blijft aardig compact en is zeer geschikt om in een pot te planten of voor in de kleine tuin. 

  Munstead Lavendel

  Voor een dunne en elegante lavendelsoort, kies je voor de Munstead Lavendel (Lavandula angustifolia ‘Munstead’). Deze soort heeft kleinere bloementrosjes dan de eerdergenoemde soorten. Ook de kleur van de plant is iets lichter dan de andere lavendelsoorten. Deze soort heeft een iets kortere bloei, namelijk van juni tot en met augustus. 

  Lavendel planten en verzorgen

  Lavendel staat het liefste in de volle zon of in de halfschaduw. Voor het planten kun je het beste potgrond gebruiken. Het handigste is om lavendel in een pot te planten, omdat ze meeste soorten niet winterhard zijn en zo gemakkelijk binnen geplaatst kunnen worden in de winter. Lavendel kan echter prima in de volle grond geplant worden, maar moet in de winter goed beschermd worden. 

  Lavendel moet een keer per jaar gesnoeid worden. Dit doe je na de eerste bloei, wanneer de eerste scheuten verdwijnen. Je kunt de lavendel dan tot op ongeveer 15 cm hoogte afknippen. Oudere lavendel mag afgeknipt worden op een hoogte van ongeveer 20 tot 25 cm boven de grond. Ook voor de bloei kun je de lavendel snoeien. Knip hierbij alleen de uitgebloeide takken weg. Door de lavendel te snoeien, zorg je ervoor dat het nog een keer kan bloeien en de plant alleen maar sterker wordt. De afgeknipte takken met bloemenstengels kun je op de kop in een droge ruimte laten drogen. De bloemetjes kun je daarna in een geurzakje stoppen en in je kast leggen voor een heerlijke geur. 

  Waar kun je lavendel voor gebruiken?

  In de tuin trekt lavendel insecten aan en houdt het muggen op een afstand. Zo kun je ongestoord in je tuin zitten terwijl je tuinplanten worden bestoven. Lavendel heeft daarnaast nog andere doeleinden. Zo kun je prima koken met lavendel. Zo maak je bijvoorbeeld lavendelthee, lavendelsiroop/limonade, lavendeltaart en nog veel meer. Ook geven de gedroogde bloemetjes een heerlijke geur aan kleding die je voor lange tijd opslaat. Als je een beetje creatief bent, kun je je eigen cosmetica maken. Lavendel wordt vaak verwerkt tot parfum, zeep en etherische olie. 

  Lees meer

  Menu