Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Campanula of klokjesbloem

Prijs

Campanula of klokjesbloem

  De Campanula, ook wel klokjesbloem genoemd, is een zeer populaire winterharde plant in Nederland. Deze plant wordt veel gebruikt als potplant, tuinplant, maar ook als kleurrijk element op het balkon. De naam klokjesbloem is afgeleid van de vorm van de witte, roze of paarse bloem die de Campanula geeft. De campanula met paarse bloem is echter het populairste. 

  Lees meer

  Enig resultaat

  De paarse bloemen van de Campanula groeien in een bolle vorm en doen denken aan kleine klokjes. Deze paarse plant heeft veel verschillende geslachten, maar vooral een paar soorten zijn populair. De klokjesbloem is daarnaast zeer geliefd omdat het een onderhoudsarme vaste plant is die zeer voordelig te verkrijgen is. 

  Campanula: de perfecte plant voor op het balkon

  Geen wind is te sterk en geen winter te koud voor deze sterke bloeiende tuinplanten. De Campanula is een vaste plant die bekend staan om zijn prachtige paarse klokjes. De paarse bloem van de Campanula ziet eruit als een klein klokje. Deze klokjes zorgen in juni tot en met augustus voor een ware bloemenzee in je tuin of op je balkon. 

  Campanula’s zijn zeer sterke vaste planten die het vooral goed doen in de zon of halfschaduw. Deze ideale balkon plant doet het goed op vrijwel elke grondsoort, maar geeft de voorkeur aan kalkhoudende grond. Gebruik de Campanula als potplant voor op je balkon, of plant hem in een hangend mandje. Deze plant het weinig ruimte nodig en zal je balkon of tuin zeker opfleuren.

  De ideale winterharde plant

  De Campanula is een winterharde plant. Om deze reden zie je de Campanula in de meeste Nederlandse tuinen terug. De plant heeft namelijk als oorsprong de Europese hooggebergtes, met name het Kroatische Dalmatische gebergte, maar hij komt ook voor in de Pyreneeën, de Kaukasus, de Jura en de Karpaten. Een ijskoude winter is voor deze plant dus geen probleem.

  De paarse bloem van de Campanula bloeit alleen in de zomer, van juni tot en met augustus. Tijdens deze periode zal de plant een overvloed aan prachtige paarse klokjes geven. De Campanula’s zijn kleine tuinplanten die meestal niet groter dan 15 centimeter worden. Omdat de plant zo klein blijft en zo sterk is, is het een onderhoudsarme toevoeging aan je (balkon)tuin. 

  Verschillende soorten klokjesbloem

  Op zoek naar een paarse plant? Verreweg de meeste soorten campanula geven een paarse bloem. Zo vind je deze winterharde plant in de soort “Addenda Blue Star”. Deze soort is een van de meest voorkomende in Nederland en heeft zoals de naam al verklapt paarsblauwe bloemen. Ook de lichtpaarse “Portenschlagiana“ soort komt veel voor in de Nederlandse tuin. 

  Voor een witte bloem kies je liever voor de soort Poscharskyana “E.C. Frost” of de zeer speciale glomerata ‘Alba’ die net een iets andere vorm heeft dan de traditionele klokjesbloem. Deze witte planten passen door hun kleur in vrijwel elke tuininrichting. 

  Daarnaast bestaan er ook nog meerkleurige soorten, zoals de “Starina Bicolor Star”. Deze Campanula heeft een wit hart dat overloopt in een lichte paarsblauwe kleur op de puntjes van de blaadjes: een echte blikvanger in de tuin of als balkon plant. 

  Het planten van de Campanula

  De campanula planten is niet moeilijk. De plant kan rechtstreeks in de tuin worden geplant, in een balkonbak, of in een pot. De Campanula doet het goed op de meeste soorten grond, maar houdt vooral van kalkhoudende grond of een humusrijke grond. Humusrijke grond is lekker licht, waardoor water makkelijker wegloopt en de wortels diep kunnen groeien. De Campanula is zeer onderhoudsarm, maar geniet ervan wanneer je deze twee keer per week een beetje water geeft wanneer deze in de bloei is. Ook is het goed om de uitgebloeide bloemetjes voorzichtig van de plant te verwijderen.

  Lees meer

  Menu