Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Rhododendron

Totale hoogte

Prijs

Rhododendron

  Wie nog nooit van de Rhododendron heeft gehoord, begint vast net met tuinieren. De Rhododendron is namelijk een van de meest voorkomende vaste planten in de Nederlandse tuin. De Rhododendron is een zeer veelzijdige bloeiende tuinplant die goed kan overleven in ons klimaat. Dat is natuurlijk wanneer deze goed verzorgd wordt en op de juiste plaats wordt geplant. Lees verder om meer te weten te komen over de Rhododendron. 

  Lees meer

  Toont alle 5 resultaten

  Oorsprong

  De Rhododendron is oorspronkelijk een Aziatische plant en wordt nog steeds veel gevonden in China, Japan en Thailand. De Griekse naam van de plant is samengesteld uit de woorden rhódon, wat roos betekent en dendron, het Griekse woord voor boom. Dit is geen gekke beschrijving, want de bloemen van de Rhododendron zijn net kleine roosjes die op sterke, “boomachtige” stengels groeien. Er zijn meer dan 600 verschillende soorten Rhododendron te onderscheiden. 

  Populaire soorten Rhododendrons

  Rhododendrons zijn in vele kleuren verkrijgbaar. Zo heb je Rhododendrons met een rode, gele, witte, paarse, oranje of roze bloem. De bloemen van deze plant zijn groot en opvallen. Ze staat vooral mooi in een groene omgeving, als struik om perken af te scheiden of als kleurrijke toevoeging aan de voortuin.

  De Rhododendron ‘Red Jack’

  De Rhododendron Red Jack is een van de meest geplante soorten. Zoals de naam al zegt, heeft deze plant rode bloemen. De Red Jack is een echte voorjaarsbloeier. Je kunt dan ook in april en mei genieten van de kleurrijke bloemenzee die deze soort geeft. De Red Jack kan tot wel twee meter hoog worden en staat het liefst in de halfschaduw. Ook houdt deze plant van een iets zuurdere of kalkhoudende grond.

  De Rhododendron ‘Cunningham White’

  Ben je op zoek naar een witte Rhododendron? Dan is deze soort zeker iets voor je! Deze soort geeft in april en mei prachtige, grote witte bloemen die iets roze kunnen kleuren. Dis is een van de makkelijkste soorten Rhododendrons omdat de Cunningham White het prima doet wanneer geplant in een neutrale grond. Deze plant kun je overal planten, want deze Rhododendron doet het goed in zowel de zon als in de schaduw. De Cunningham White kan tot wel drie meter hoog worden.

  De Bosrhododendron (Rhododendron ponticum ‘Roseum’)

  Als je graag speciale planten in je tuin plant, kun je de Bosrhododendron overwegen. Deze soort is zeer veelzuidig en doet het goed in zowel een pot als in de volle grond. Deze Bosrhododendron is groenblijvend en zorgt dus het hele jaar door voor kleur in de tuin. Het is een snelle groeier die gemakkelijk de drie meter kan bereiken. Deze soort heet de Bosrhododendron, omdat hij vaak als wilde plant langs bosranden wordt aangetroffen. De Bosrhododendron staat graag in de zon of halfschaduw en bloeit in mei een prachtige roze bloem.

  De Rhododendron planten en verzorgen

  Rhododendrons kun je het beste planten in een gat dat groter is dan de kluit. Zorg dat de kluit een paar centimeter onder de grond komt te staan. Mix de uitgegraven grond met een bodemverbeteraar die past bij de soort, zoals Vivimus grond voor zuurminnende planten. Zorg dat de grond goed luchtig en waterdoorlatend is. De Rhododendron is een onderhoudsarme en winterharde plant, dus zodra je hem hebt geplant zul je er weinig omkijken naar hebben.

  De Rhododendron kan gesnoeid worden, maar dit is niet nodig. Wanneer de plant te groot wordt, kun je deze terugsnoeien tot op het oude hout. De plant geeft hierna echter een jaar geen bloemen. Je kunt wel de uitgebloeide bloemen verwijderen, zodat de plant zich kan richten op het produceren van nieuwe bloemen. In het voorjaar kan de Rhododendron zeker een laagje organische meststof gebruiken. Geef de plant het eerste jaar regelmatig water, zeker in droge en hete periodes.

  Lees meer

  Menu