Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Mediterrane bomen

Stamhoogte

Prijs

Mediterrane bomen

  Mediterrane bomen zijn niet meer weg te denken uit de Nederlandse tuin. Palmen, olijven en Mediterrane fruitbomen zijn nog nooit zo populair geweest. Een Mediterrane boom heeft een bepaald klimaat nodig om in te groeien. Kan zo’n boom dan overleven in ons koude kikkerlandje? Ja, zeker! Met de juiste bescherming kan dat prima. In dit artikel leggen we je uit hoe je Mediterrane bomen het beste kunt beschermen in de winter.

  Lees meer

  Toont alle 8 resultaten

  Wat zijn Mediterrane bomen? 

  Je bent ze op vakantie misschien wel tegengekomen: de prachtige olijvenbomen in Spanje of de vijgenbomen in Griekenland. Mediterrane bomen is een zeer ruim begrip. Het omvat namelijk verschillende soorten bomen die in een Mediterraan klimaat groeien. Onder Mediterraan klimaat verstaan we droge, hete zomers en milde, natte winters. 

  Nederland heeft bijvoorbeeld niet echt een Mediterraan klimaat. Onze zomers zijn kort en niet altijd droog en daarnaast hebben we soms strenge winters. Toch kan een Mediterrane boom prima in Nederland groeien. De verzorging van zo’n boom is alleen uitgebreider en er moet worden gezorgd dat de boom niet doodvriest in de winter. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Elke boom heeft zijn eigen behoeftes en daarom is de verzorging per Mediterrane boom verschillend. 

  Soorten Mediterrane bomen

  De olijfboom (Olea Europeae) is één van de meest voorkomende soorten Mediterrane bomen in Nederland. Er zijn allerlei manier waarop een olijvenboom kan worden gehouden. De bomen kunnen bijvoorbeeld goed in een ruimte pot, zowel binnen als buiten worden gezet. 

  Daarnaast zijn palmbomen zoals de Trachycarpus Fortunei de laatste tijd steeds populairder geworden. Deze wordt vaak in een pot gehouden. Deze palm is winterhard tot -15 graden. We raden echter wel aan om deze boom vanaf -8 graden in te pakken en te beschermen tegen de kou.

  Ook de palmen Chamarops Humelis en Butia zien we vaak terug in Nederlandse tuinen. Deze bomen zijn iets minder winterhard dan de Trachycarpus Fortunei. Ze kunnen namelijk overleven in een temperatuur van maximaal -12 graden. Vanaf -6 graden moet deze palm al bescherm worden tegen de vorst. 

  Ook Mediterrane fruitbomen worden de laatste tijd veel aangeschaft. Wanneer deze boom goed verzorgd wordt, zal deze overheerlijke vijgen geven en deze boom is dan ook zeer functioneel. De vijgenboom is winterhard tot ongeveer -12 graden en moet daaronder goed ingepakt worden tegen de vorst. 

  Bescherming van een Mediterrane boom in Nederland

  Olijfbomen kunnen wanneer ze in een pot staan, het beste binnen worden gezet in de winter. Zet ze bijvoorbeeld in een garage, kas of gewoon in de hal of woonkamer. De boom kan ook zeker in de volle grond overleven. Doe in dit geval een speciale warmtekabel voor planten om de boom. Bomen met een gladde stam kunnen in isolerend noppenfolie worden verpakt. Daarnaast zijn er speciale afdekhoezen voor planten die de bomen in de winter tegen vorst beschermen. 

  Palmbomen die in de volle grond staan moeten in de winter ook goed beschermd worden. Bij een plaats met een stevige wind is het aan te raden om de bladeren bij elkaar te binden zodat deze niet van de boom gerukt worden. Een warmtekabel en winterafdekhoes zijn ook zeker geen overbodige luxe voor palmbomen. 

  Ook de vijgenboom in pot kan in de winter het beste beschut neergezet worden in het huis, een kas of de garage. Pak deze boom voorzichtig in met noppenfolie of doe er een afdekhoes omheen. Haal de noppenfolie er weer af wanneer het te warm wordt. De folie laat namelijk geen lucht door en kan daarom schadelijk voor de boom zijn.

  De vijgenboom is ook zeker geen liefhebber van natte grond. Bescherm in de herfst en de winter de kluit daarom door er een laag bladeren, houtsnippers of ander organisch materiaal overheen te leggen. Wanneer de boom in een pot staat, zou je bijvoorbeeld van planken een deksel voor op de pot kunnen maken. 

  Lees meer

  Menu