Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Bladhoudende haagplanten

Prijs

Bladhoudende haagplanten

  Bladhoudende haagplanten bieden het hele jaar door privacy in de tuin. Doordat de bladeren van de haag het hele jaar door blijven zitten, gluurt niemand in de herfst of winter je kale tuin in. Er zijn vele soorten bladhoudende haagplanten, maar niet allemaal blijven ze het hele jaar door groen. Lees in dit artikel wat bladhoudend precies inhoudt en welke bladhoudende haagplanten populair zijn in de Nederlandse tuin.

  Lees meer

  Resultaat 1–12 van de 18 resultaten wordt getoond

  Wat betekent bladhoudend?

  De naam verklapt het eigenlijk al een beetje: bladhoudende planten behouden bijna het hele jaar door hun bladeren. Dit betekent dat ze zelfs in de herfst en winter een prachtig bladerdek hebben, in tegenstelling tot bladverliezende planten, die in deze seizoenen hun bladeren laten vallen. Bladhoudende planten laten vaak een keer per jaar hun bladeren vallen, zodat ze weer een fris bladerdek kunnen aanmaken. 

  Bladhoudende planten vereisen vaak minder onderhoud dan bladverliezende planten, omdat deze hun bladeren niet laten vallen. De tuin ligt op deze manier niet de hele herfst onder de bladeren die opgeharkt moeten worden. Wel zijn er veel bladhoudende planten die regelmatig gesnoeid moeten worden. Bladhoudende planten worden ook wel groenblijvende planten genoemd, maar dit is niet helemaal juist. Er is namelijk een groot verschil tussen bladhoudend en groenblijvend. Wat dit is, lees je in de volgende alinea. 

  Wat is het verschil tussen bladhoudend en groenblijvend?

  Bij bladhoudend en groenblijvend denk je waarschijnlijk aan planten die het hele jaar door groene bladeren houden. Dit is echter niet helemaal correct. Groenblijvende haagplanten, struiken, planten en bomen blijven inderdaad het hele jaar door hun bladeren behouden. Deze bladeren blijven ook het hele jaar door groen. Dit soort planten worden ook wel wintergroene planten genoemd. 

  Bladhoudende planten houden net als groenblijvende planten hun bladeren, maar zijn niet het hele jaar door groen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtige planten die in de herfst een kleurenspektakel met hun rode, gele, oranje en bruine bladeren creëren. Dit betekent dus dat alle groenblijvende bomen bladhoudend zijn, maar niet alle bladhoudende bomen groenblijvend zijn. 

  Wat zijn populaire bladhoudende haagplanten?

  Bladhoudende haagplanten hebben vele functies. Ze zorgen voor privacy, beschermen het huis en kunnen dienen als broedplaats voor tuinvogels. Daarnaast zorgen bladhoudende planten ervoor dat de tuin er in het najaar niet dor en dood uitziet. 

  De klimop (Hedera helix)

  Een goed voorbeeld van een populaire bladhoudende plant is de klimop Hedera helix. Deze zeer snel groeiende plant wordt vaak gebruikt als muurbedekking. Daarnaast worden de bladeren vaak gebruik voor het maken van herfststukjes. De klimop is dus een zeer functionele plant.  Deze haag is niet alleen bladhoudend, maar ook wintergroen. Vogels bouwen er in het voorjaar vaak hun nest in, omdat de haag veel privacy en bescherming biedt. De klimop is een makkelijke plant en heeft weinig tot geen verzorging nodig. Wel is het goed om af en toe de plant een beetje bij te knippen, zodat deze niet uit zijn voegen groeit. 

  De groene beuk (Fagus Sylvatica)

  Deze groene beukenhaag is een blikvanger in de tuin. De bladeren hebben namelijk een groene kleur in het voorjaar, die in het najaar roestbruin tot koperbruin kleuren. De frisse, winterharde struik zorgt met zijn kleine, dichte bladeren het hele jaar door voor veel privacy en afscheiding in de tuin. 

  Deze haag is een snelle groeier en moet regelmatig worden bijgesnoeid om zijn vorm te behouden. Ook is het aan te raden om de haag een keer per jaar te bemesten. Vogels zitten graag in deze haag en zullen naar je tuin trekken wanneer de plant volgroeid is. In de zomer zorgt deze haag voor veel schaduw, waardoor je naast deze haag kunt genieten van het heerlijke, zomerse weer in je tuin terwijl je toch uit de zon kunt blijven.

  Lees meer

  Menu