Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Geraniums of ooievaarsbek

Prijs

Geraniums of ooievaarsbek

  Het gezegde “achter de Geraniums zitten” is een veelgebruikt gezegde, want wat is er nu leuker dan na je pensionering uren doorbrengen in een kleurrijke tuin? Hier kan de Geranium zeker bij helpen. Geraniums zijn bloeiende tuinplant en die een lange periode voor een zee van bloemen in de tuin kunnen zorgen. Ook worden Geraniums veel gebruikt als bodembedekkers. Deze vaste plant groeit namelijk zeer snel en houdt hiermee onkruid tegen. Zo maak je met geraniums gemakkelijke onderhoudsarme perkjes.

  Lees meer

  Toont alle 3 resultaten

  Een Ooievaarsbek is geen Pelargonium

  In het Nederlands noemen we de Ooievaarsbek en de Pelargonium allebei geraniums. Toch zijn dit twee erg verschillende soorten planten. Zo is de pelargonium een eenjarige plant, terwijl de meeste Ooievaarsbek geraniums meerjarig zijn. Verwar de geraniums uit de Ooievaarsbekfamilie dus niet met een Pelargonium. Daarnaast kun je de Ooievaarsbek geranium prima gebruiken als bodembedekker en doet deze het goed in de volle grond, terwijl Pelargonium vaak in potten geplant worden. 

  Functionele tuinplanten

  Ooievaarsbek geraniums staan bekend om hun sterk geurende bladeren. Zo geuren bepaalde soorten naar citroen, wat muggen bij de plant vandaan houdt. Ga in de zomer dus gerust naast een geranium zitten wanneer je van de buitenlucht wil genieten, zonder lastig gevallen te worden door bloeddorstige muggen. Ook houdt de geranium slakken op een afstand. Deze houden namelijk niet van de smaak van geraniums. Deze vaste tuinplant is dus een zeer functionele toevoeging aan de tuin.

  De winterharde plant voor op het balkon of in de tuin

  Geraniums zijn zeer veelzijdige planten. Deze tuinplant hoort thuis in de Ooievaarsbekfamilie. De vaste plant is er in vele verschillende soorten en kleuren. Zo zijn er geraniums met een paarse bloem, witte bloem, roze bloem, en nog veel meer kleuren. De enige kleuren geraniums die niet bestaan zijn de gele en oranje tuin plant geranium. 

  Sommige soorten geraniums zijn winterhard en wintergroen, maar er zijn ook geraniums die in het najaar verkleuren naar prachtige herfstkleuren. Zo heb je met een geranium dus het hele jaar door kleur in de tuin. Omdat Geraniums sterke planten zijn, zijn ze zeer geschikt als balkon plant. Zo plant je ze gemakkelijk in een hangpot of een staande pot en geef je je balkon een vrolijk kleurtje. 

  Geraniums planten

  Geraniums zijn bloeiende tuinplanten die het prima doen in de volle grond of in een pot. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, zit er nogal een groot verschil in hoe de plant moet worden geplant en verzorgd. Zo zijn er soorten die van de volle zon genieten, maar ook soorten die liever in de schaduw staan. Zo is er voor elke plek in de tuin een geschikte soort geranium.

  Geraniums worden vaak gebruikt als bodembedekkers en kunnen direct in de volle grond worden geplant. Deze winterharde plant groeit zeer snel en vormt binnen een mum van tijd een kleurrijke opvulling. Door het dikke bladerdek maakt onkruid geen schijn van kans. Een bekende soort winterharde geranium is de “Johnson’s Blue”: een geraniumsoort met paarse bloem die bloeit in juni en juli. Veel soorten Geraniums hebben een zeer lange bloeiperiode, die soms wel van mei tot en met oktober loopt. 

  De Geranium verzorgen

  De meeste geraniums zijn onderhoudsarm en hebben geen specifieke voorkeur voor een bepaalde soort grond. Wel is het belangrijk om de grond lekker luchtig en waterdoorlatend te houden. Daarom kies je het liefste voor normale tuingrond die humusrijk is/ voor het planten dan de Geranium. Sommige soorten Geraniums kunnen twee keer bloeien. Hiervoor moet je wel direct na de eerste bloei de stelen afknippen. Deze zullen vervolgens weer teruggroeien. Ook de planten die te groot worden kun je na de bloei snoeien. Door in het najaar verwelkte stengels en bladeren te verwijderen, houd je de plant jong en zul je er nog jaren van kunnen genieten.

  Lees meer

  Menu