Winkelwagen
1 maand aangroeigarantie
Bezorgd binnen 5 werkdagen
Deskundig advies van een hovenier

Esdoorn (Acer)

Totale hoogte

Prijs

Esdoorn (Acer)

  De esdoorn is een populaire loofboom in Nederland en wordt al sinds de Middeleeuwen aangetroffen in de bossen. Deze zeer sterke boom is goed bestand tegen ons klimaat en is daardoor nog steeds favoriet onder de natuurbeheerders. De esdoorn kan zeer goed voor zichzelf zorgen en is daardoor een onderhoudsarme boom. Een gezonde esdoorn kan tot wel 500 jaar oud worden. 

  Lees meer

  Toont alle 6 resultaten

  De esdoorn heeft een handvormig blad dat tussen de vijf en zeven lobben kan hebben. In de herfst kleurt het blad donkerrood, donkerpaars of groengeel, vlak voordat het afvalt, waarna de loofboom begint met het produceren van een nieuw, groen bladerdek. In de lente bloeit de esdoorn lichtgroene bloemetjes die in trossen bloeien. Een jonge esdoorn heeft een dunne, lichtgrijze schors dat later zal afschilferen. Het hout van de esdoorn wordt veel gebruikt voor het maken van meubilair, vloeren en muziekinstrumenten. Ook is de esdoorn zeer geschikt om als leiboom te planten.

  Populaire esdoornsoorten

  Esdoorns worden zeer geprezen om hun interessante uiterlijk. Er zijn variaties van deze loofboom met verschillende kleuren en texturen schors en ook de kleur van de bladeren kan sterk variëren. Er zijn meer dan 120 soorten esdoorns om uit te kiezen. Ook is er veel keuze tussen de hoogtes van de esdoorn. Esdoorns zijn met name geschikt voor grotere tuinen en boomgaarden, maar er zijn ook kleinblijvende soorten die in een kleinere tuin zeker niet zullen misstaan en goed als winterharde leiboom kunnen worden gebruikt.

  Gewone esdoorn (Acer pseudoplatanus)

  Vrijwel de meest voorkomende soort esdoorn in de Nederlandse bossen en tuinen is de gewone esdoorn. Van nature komt deze loofboom veel in Zuid- en Midden-Europa, maar werd naar Nederland gebracht omdat de boom ook in een kouder klimaat goed kan overleven. De gewone esdoorn wordt tussen de 25 en 40 meter hoog en is daarom minder geschikt voor de kleine tuin. De gewone esdoorn wortelt diep en kan goed tegen natte en koude gronden. Ook kan deze soort redelijk goed tegen droogte. De bladeren van de gewone esdoorn kleuren goudgeel in de herfst en de loofboom produceert lichtgroene bloemtrossen in de lente. De gewone esdoorn is bladverliezend, maar wel winterhard.

  Japanse esdoorn (Acer palmatum)

  De Japanse esdoorn is een zeer kleine boom die meestal tussen de twee en vier meter hoog wordt. Door zijn compacte groei is deze boom zeer geschikt als blikvanger in de tuin of langs de vijver. De bladeren van deze loofboom hebben diep ingesneden bladeren, met vijf tot zeven lobben. Japanse esdoorns zijn zeer populair vanwege hun prachtige kleuren in de herfst. De meeste soorten hebben in dit seizoen dieprode bladeren, maar er zijn ook soorten die opvallende goudgele of donkerpaarse kleuren laten zien. De bekendste soort Japanse esdoorn is de Acer Palmatum Atropurpureum. Deze boom geeft in de herfst prachtige karmijnrode bladeren. 

  De esdoorn planten en verzorgen

  De esdoorn is een zeer onderhoudsarme boom. Als vanaf het moment dat het zaadje ontkiemt, kan de esdoorn zichzelf van genoeg voeding en water uit de grond voorzien. Esdoorns kunnen prima in gewone tuinaarde geplant worden. Laat hierbij de korf of zak rondom de wortels zitten. Het is belangrijk dat de boom in een ruim gat geplant wordt en dat de grond vochtig en goed drainerend is. Een jonge boom kan het beste met boompalen en een boomband worden verstevigd, zodat deze goed kan wortelen. 

  Een groot voordeel van de esdoorn is dat deze boom niet gesnoeid hoeft te worden. Wanneer je de boom in vorm wilt snoeien, kun je uitstekende takken rond juli/augustus wegknippen. Jonge bomen hebben de eerste jaren elke week een emmertje water nodig. In droge periodes is het aan te raden om de boom zelfs elke dag een emmertje water te geven. 

  Lees meer

  Menu